Foto: imlauer.com
Restaurante Travel

3 restaurante din Salzburg în care am mâncat ca niște burghezi

Poate că Austria nu e în primele trei țări din Europa atunci când vine vorba de gastronomie. Lumea care merge la schi în această țară vorbește foarte mult despre șnițele și… se cam oprește aici, atâta vreme cât nu menționează și cârnații, indiferent de wurster style-ul acestora. Dar noi am vizitat elegantul oraș Salzburg la început de vară, am colindat prin câteva restaurante și am rămas cu o impresie muuult mai bună: scena culinară austriacă (ok, salzburgheză, în cazul de față) seamănă cu una clasică, pe care se interpretează arii de Mozart. Și unde se cântă mai bine și mai frumos Mozart decât în orașul său natal?

Așa că hai să trecem în revistă trei restaurante din Salzburg care ne-au încântat și ne-au făcut, la final, să ne ridicăm și să aplaudăm. Într-unul dintre ele, chiar la propriu.

1 IMLAUER Sky & Bar restaurant

Sunt multe locuri de unde să vezi Sazburg de sus, mai ales că acesta e înconjurat de munți și dealuri. Unul dintre ele se află chiar în inima orașului, la al șaselea etaj al hotelului Crowne Plaza, care este ocupat în întregime de Imlauer Sky & Bar Restaurant. Sigur, nu este o înălțime amețitoare, însă locul e suficient de bine plasat încât să ofere o panoramă de 360 de grade, fiind disponibil în orice moment al zilei. Mai exact, poți lua micul dejun, prânzul sau, mai ales, cina, și te vei simți – așa cum se laudă localul – ”ca-n paradis”.

Imlauer, un restaurant cu ”vedere” la oraș.
(Foto sus: imlauer.com)

Noi am luat cina la Imlauer și am prins un apus de soare interesant, admirând concomitent și cetatea Hohensalzburg (pe care oricum, o cam vezi din orice colț al urbei). Sigur, dincolo de peisaje, în orice restaurant e vorba în primul rând despre mâncare. Am deschis cu o brânză de capră cu sos chutney de măsline kalamata și miere condimentată, am continuat cu un surf & turf de vită cu creveți și am încheiat cu o înghețată de busuioc cu căpșuni. Meniul nu e lung (întotdeauna apreciem asta), preparatele sunt gătite perfect, servirea impecabilă iar atmosfera seducătoare. Adică… o să-i placă fetei.

2 M32

M32 înglobează cafeneaua, barul și restaurantul Muzeului de Artă Modernă din Salzburg (Museum der Moderne) – clădirea Mönchsberg. Amatorii de artă contemporană vor dori cu siguranță să viziteze acest institut modern, care se remarcă nu doar prin operele expuse ci și printr-o arhitectură deosebită. La finalul plimbării printre exponatele mai mult sau mai puțin de înțeles e posibil să ți se facă foame sau pur și simplu să vrei să bei o cafea. M32 e restaurantul MdM și ai acces la el doar dacă ai plătit biletul de intrare în muzeu. Dar pe cuvânt de onoare că merită să faci un stop aici, din două motive clare: primul, pentru că se mănâncă bine, al doilea, fiindcă de pe teresa lui vei avea parte de una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului Salzburg. Lunch with a view.

Orașul Salzburg, văzut de pe terasa M32

Fiind în ton cu muzeul de care aparține, M32 oferă o atmosferă modernă, în culori vii și prietenoase, designul fiind realizat de arhitectul Matteo Thun. De altfel, folosofia proprietarului este să realizeze ”un climat creativ, încântător și natural în sala restaurantului, în bucătărie, în gura și, nu în cele din urmă, în capul oamenilor”. Cu ochii pe râul Salzach care șerpuiește printre clădirile orașului, am savurat, la prânz, o excelentă vită cu legume, pe care am asortat-o unei beri Stiegl Mac Glaner’s IPA.

3 St.Peter Stiftskeller

Doar unul este cel mai vechi restaurant din Europa iar această onoare revine lui Stiftskeller, local ce funcționează în incinta abației Sf. Peter începând cu anul 803, atunci când era un han menționat într-o notă de către cărturarul Alcuin. De-a lungul timpului, localul s-a mai închis uneori, din cauza diverselor evenimente istorice (cum ar fi invazia trupelor lui Napoleon), ceea ce nu-l face chiar cel mai vechi restaurant european cu funcționare neîntreruptă (acesta este Sobrino de Botín, din Spania – deschis la 1725) dar datorită atestării lui Alcuin el este considerat primul și, ca atare, are statut de vedetă.

St. Peter Stiftskeller, cel mai vechi restaurant din Europa
(Foto: stpeter.at)

În abație există 11 săli în care se poate lua masa, cele mai recente datând din secolul 17 iar două dintre ele fiind săpate în stânca deasupra căreia se înalță cetatea Hohensalzburg. Restaurantul are o imagine suficient de bună cât să fi atras de-a lungul vremii prezența a numeroase vedete din diverse zone, de la cardinali și regi la Bill Clinton, Clint Eastwood, Anthony Quinn etc. Una dintre cele mai interesante ”atracții” de la Stiftskeller este Mozart Dinner – cina la care iei parte în sala barocă, într-o atmosferă de final de secol 17, alături de muzicieni care îți cântă între felurile de mâncare.

Am cinat în stil mozartian și mărturisim că a fost o experiență atât de clasică încât ne-a răsunat toată seara în urechi ”Fluturaș nu mai ai aripioare”. Pe muzica interpretată de un cvintet de coarde, doi soliști de operă – o soprană și un tenor – au interpretat arii și pasaje din operele și lucrările lui Mozart, cu șarm, umor și câteva momente de interactivitate cu mesenii. Artiștii îmbrăcați în costume de epocă, decorul elegant al sălii în care erau aprinse lumânări și, nu în cele din urmă, meniul realizat sub îndrumarea chefului Andreas Krebs, au fost elementele care au dat celor două ore petrecute aici o notă de distincție pură.

Pentru a participa la Mozart Dinner trebuie să faci o rezervare în prealabil, spectacolele fiind ținute în anumite zile. Meniul este fix (noi am mâncat supă clară de pui cu lămâie și gălușcă de brânză și rozmarin, piept de clapon în sos de vin roșu cu ierburi și legume gratinate, semi-parfait cu miere de pădure și două toppinguri diferite. Perfect!

Despre autor

Eduard Tone

Călător și gurmand, ordinea aleatorie.

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro