Foto: Herb's Garden Restaurant; lato.gr
Restaurante Travel

Top 10 restaurante și taverne din Creta

Tărâm al ruinelor antice, al munților spectaculoși, al plajelor exotice și al arborilor maiestuoși. Aceasta este Creta. O insulă ca o țară independentă; în fapt, Creta este cea mai mare insulă a Greciei.  Climatul temperat mediteraneean, ospitalitatea localnicilor și diversitatea produselor fac din Creta o destinație culturală ideală. Și, totodată, o destinație gastronomică. În Creta există o abundență de preparate locale care merită încercate. Le poți încerca pe toate în restaurantele pe care ți le propunem în acest Top 10.

Elia

Taverna Elia, din satul Sellia, Creta
Taverna Elia, din satul Sellia, Creta

Restaurantul Elia s-a deschis în urmă cu trei ani și are doi patroni extrem de amabili – Nina și Nikos – care au ridicat un local excelent în sătucul Sellia. Folosind doar ingrediente locale și ulei de măsline virgin, cei doi au reușit să aducă preparatele cretane la un nivel superior. Turiștilor li se oferă o gamă variată din care pot alege precum: souvlaki grecesc, porc cu lămâie, humus și ton marinat cu ghimbir. În timp ce vei degusta aceste bunătăți, te vei delecta și cu minunatele priveliști asupra munților și mării de pe încântătoarea terasă. Preparatele deosebite, atmosfera prietenoasă și preturile atractive fac ca acest local să fie o alegere perfectă pentru orice masă a zilei.

Adresa: Elia, Plakias, Creta

Dounias

Deși nu pare, taverna Dounias face cinste gastronomiei cretane
Deși nu pare, taverna Dounias face cinste gastronomiei cretane

Localizată într-un orășel de la poalele Muntelui Alb, la 600 metri altitudine în satul Drakona, taverna Dounias este, deși nu pare la prima vedere, un adevărat reper gastronomic. Dieta cretană, despre care se știe că este extrem de sănătoasă, e respectată cu strictețe de către Stelios Trilirakis, proprietarul tavernei. Acesta folosește doar ingrediente locale naturale, pe care le gătește în cuptoare din lemn. Fructele, legumele, măslinele și uleiul de măsline provin de pe plantațiile familiei, iar carnea de porc și cea de pasăre provin de la fermă. Ierburile, de exemplu, organo-ul cretan și mușețelul sunt culese din apropiere. Aceste condimente oferă o aromă deosebită preparatelor sale – salatelor, pilafului și tuturor mâncărurilor pe bază de carne de iepure, miel sau porc. Dounias a fost recompensat cu premiul calității superioare în ceea ce privește bucătăria cretană.

Adresa: Dounias, Drumul principal, Drakona, Creta

Taverna Ferryman

Taverna Ferryman, din Creta
Taverna Ferryman, din Creta

Denumirea acestei taverne provine de la cunoscutul serial Who Pays the Ferryman (Cine îl plătește pe barcagiu) și nu s-a schimbat deloc de la deschiderea din 1974. Ferryman este o afacere de familie și se află pe malul golfului Elounda. Datorită acestei poziționări, te vei putea bucura de priveliști inedite asupra insulei Spinalonga. Meniul este bogat în preparate deosebite iar atmosfera liniștită este perfectă pentru o seară de vară specială. De meniu se ocupa Yiannis Baxevanis care transformă rețetele tradiționale în experiențe gourmet. Pâinea este coaptă în fiecare zi, fiind mereu proaspătă. Legumele sunt cultivate de către familie, iar calitatea lor este net superioară celor din magazine. Fii pregătit pentru o adevărată experiență culinară!

Adresa: Ferryman Taverna, Akti, Elounda, Creta

Alekos

alekos

În piața centrală a satului Armenoi, din Creta, se află un restaurant excelent, pe nume Alekos, o denumire ce provine de la tatăl primului proprietar, Sifis. Restaurantul nu are un meniu. Clienții merg în bucătărie pentru a afla ce preparate cretane și ce vinuri sunt disponibile la acel moment. Sora proprietarului și bucătarul vă stau la dispoziție pentru a afla ce rețete se potrivesc gusturilor personale ale fiecăruia și pentru a vă relata pe scurt istoria satului și a împrejurimilor. Carnea de porc asezonată cu ierburi, cârnații locali și salatele gigantice umplu mesele. Așa cum se întâmplă în orice tavernă ce se respectă, cinele se încheie cu un desert și un pahar de băutură din partea casei. Taverna a primit premiul de excelență Xrysoi Skoufoi atât în 2010, cât și în 2014.

Adresa: Alekos, Armenoi Rethymniou-spiliou, Rethymnon, Creta

Taverna Dionyssos

Taverna Dionyssos, din Creta
Taverna Dionyssos, din Creta

În micuțul sătuc montan Myrthios din Creta, taverna Dionyssos își întâmpină cu căldură clienții, cărora le oferă aperitive și băuturi din partea casei. Mesele de pe terasă sunt orientate către măslini și către marea Libiei. Posibilitățile sunt nenumărate când vine vorba despre preparatele unice ce se servesc la Dionyssos. Boboceii de zuchini umpluți sunt un preparat cu specific cretan. Boboceii sunt culeși dimineața, devreme, când sunt proaspeți și sunt serviți la prânz, umpluți cu orez și diferite mirodenii. Dacă întrebi ospătarul, acesta iți va spune despre peștele proaspăt și despre mielul care ti se topește în gură. Orice masă servită în Creta se va încheia cu un desert și o băutură din partea casei.

Adresa: Taverna Dionyssos, Mirthios, Plakias, Creta

Gramboussa

Gramboussa, rafinament cretan
Gramboussa, rafinament cretan

Gramboussa se află pe insula cu același nume, lângă Balos, una dintre cele mai frumoase plaje tropicale ale Greciei, în nord-vestul Cretei. Aici vei găsi cele mai spectaculoase priveliști asupra apei verde-albăstruie a golfului Kissamos și asupra Peninsulei Rodopos. Atmosfera unică a zonei, împreună cu decorul frumos, fac din Gramboussa unul dintre cele mai căutate restaurante, atât când vine vorba despre  turiști, cât și despre localnici. Oferta meniului este covârșitoare, însă salata Gramboussa cu brânză de capră, mielul copt în foietaj și iepurele învelit în frunze de lămâie, sunt cele care merită să fie încercate primele.

Adresa: Gramboussa, Gramboussa Kissamou, Kaliviani, Kissamos, Creta

Chrisostomos

Chrisostomos, în Chania
Chrisostomos, în Chania

Minunatul port Chania oferă o mulțime de restaurante pe care merită să le încerci. Noi îți recomandăm să nu ratezi Chrisostomos. Acest restaurant  a fost premiat cu Premiul de Excelență al celor de la Xrysoi Skoufoi în anul 2014. Chrisostomos mai are o locație și în golful Marmara, în Hora Sfakion. Din cauza faptului că se află în preajma mării, singurul mod de acces este cu ajutorul ambarcațiunilor. În Chania, localul este situat în vechiul port. Meniul conține atât preparate tradiționale, cât și unele mai neconvenționale. Salatele cu mazăre și pâine abia scoasă din cuptor, sunt doar două din bunătățile pe care le poți încerca la Chrisostomos.

Adresa: Crysostomos, Defkalionos & Ikarou, Chania, Creta

The Alchemist

Alchimistul cretan
Alchimistul cretan

În zona cea mai aglomerată din stațiunea Hersonissos, se află un mic restaurant de familie. The Alchemist este un restaurant care oferă mâncare gustoasă, servicii impecabile și personal ospitalier. În cadrul restaurantului se află un bar de unde îți poți comanda cocktail-uri incredibil de gustoase. Preparatele tradiționale precum creveții, caracatița la grătar și musacaua nu te vor dezamăgi. Iar după o asemenea masă, desertul este obligatoriu.

Adresa: The Alchemist, Agiou Vasiliou 58, Koutouloufari, Hersonissos, Creta

O Gero Tsegas

O Gero Tsegas
O Gero Tsegas

Deschis pe toată durata anului, O Gero Tsegas este un restaurant cu specific pescăresc. De la locul pe care îl vei ocupa vei putea admira portul Psarolimano. Clienții pot sta pe verandă sau în interior – ambele variante merită încercate. Preparatele pe bază de pește proaspăt precum supa de pește cu kakavia și pastele cu homar sunt servite a la carte. Peștele folosit este întotdeauna proaspăt și provine zilnic de pe bărcile pescarilor locali.

Adresa: O Gero Tsegas, Limni Kissamou, Vathi Chanion, Creta

Herb’s Garden

Herbs Garden
Herbs Garden

Acest restaurant se află pe acoperișul hotelului Lato Boutique și oferă o priveliște largă asupra mării albastre. Pe lângă faptul că poți încerca  cele mai fine delicatese preparate din pește, aici te poți relaxa la o cafea sau poți savura o înghețată.  Seara te poți răcori cu un cocktail în timp ce admiri luminile portului.

Adresa: Herb’s Garden, 15 Epimenidou St, Heraklion, Creta

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro