Gourmet

Top 10 cele mai rafinate preparate din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai fine delicatese gourmet din lume? Atunci aruncă o privire peste acest top 10 al deliciilor care bat orice record! De preț.

În timp ce unii oameni sunt fericiți și satisfăcuți după o felie de pizza, un baton de ciocolată sau un bol cu paste, alții sunt mai degrabă adepții preparatelor gourmet – caviar Beluga, foie gras, șofran iute, trufe albe, pește-balon, etc. Aceste preparate sunt considerate un lux datorită rarității, dificultății cultivării lor, abilităților necesare preparării și bineînțeles, prețurilor exorbitante. Știai că un kilogram de caviar Beluga costă cel puțin 5.000 de dolari? Sau că o trufă albă a fost vândută la mai mult de 160.000 de dolari pentru 1.51 kilograme? Descoperă mâncărurile pentru elite în această listă care cuprinde cele mai rafinate 10 mâncăruri din lume!

10 Jambonul Iberico de Belota

Iberico de Belota

Cunoscut sub numele de Jambon Iberico de Belota, care înseamnă „Șunca Iberica” în traducere mot-a-mot, este vândut pe aproximativ 96 de dolari la jumătatea de kilogram. Ce face ca această șuncă să fie atât de specială? Porcii negri iberici. Aceștia sunt crescuți într-o zonă restrânsă, la granița dintre Spania și Portugalia, fiind hrăniți exclusiv cu ghinde, astfel încât carnea să rămână fragedă. Urmează ca șunca să fie sărată timp de două săptămâni, ca apoi să fie afumată timp de 3 ani. Acest tip de șuncă se servește tăiată în felii mai subțiri decât acelea de bacon.

9 Pepenele Negru

pepene negru

Deși e straniu să considerăm pepenele ca fiind un aliment de lux, acest sortiment este unul dintre ele. Dorit tocmai pentru raritatea sa, acest soi de pepene este cultivat numai în micuța insulă Hokkaido din Japonia. Provine din specia Densuke, cunoscută pentru textura crocantă și pentru gustul incredibil de dulce. Este rar deoarece o recoltă produce abia câteva zeci de pepeni. Pentru aproximativ 8 kilograme și jumătate de pepene negru poți scoate din buzunar până la 6.100 de dolari.

8 Pepenele Yubari

yubari

Alt fruct cunoscut ca fiind un aliment rafinat este pepenele Yubari. El este râvnit atât pentru dulceața sa incomparabilă, cât și pentru dimensiunile lui. Știai că există licitații organizate doar pentru a intra în posesia acestui fruct cu coaja portocalie? În 2008, mai mult de 100 de bucăți au fost scoase la licitație. Pepenele perfect a fost cumpărat de o femeie de afaceri care deținea un magazin de suveniruri și un restaurant cu specific pescăresc, care a fost dispusă să plătească suma de 23.000 de dolari pentru a-l deține.

7 Peștele Fugu

fugu

Unul dintre cele mai populare dar și scumpe feluri de mâncare din Japonia este peștele-balon, denumit Fugu. Ce îl face atât de special este faptul că prepararea lui îl poate costa viața pe bucătar! Peștele-balon conține chimicale atât de otrăvitoare încât un singur țep poate pune la pământ un adult. Acest amănunt nu este unul nou, deoarece în Japonia au fost raportate numeroase cazuri de deces provocate de prepararea incorectă a acestui pește. Pentru a putea dobândi calitățile necesare preparării unui fugu, bucătarii trebuie să participe la cursuri speciale și să obțină o diplomă.

6 Cuiburile de Pasăre

birds nest

Fiind un preparat unic în lume, este produs de o varietate de păsări care se trag din rândunici. Cel mai cunoscut este cel construit de rândunicile din peșteri, care în timp ce își construiesc cuiburile scuipă un compus chimic care se întărește în contact cu aerul. Acest tip de delicatesă este întâlnit adesea în mâncărurile chinezești, cum ar fi supa de cuiburi de pasăre sau diverse dulciuri precum puddingul de alune. Când este folosit în prepararea supelor, cuibul capătă o textură gelatinoasă.

5 Brânza de măgar

donkey cheese

Nu lăsa acest nume să te păcălească! Această brânză chiar este dedicată elitelor. Cunoscută drept una dintre cele mai delicioase brânzeturi din lume, brânza de măgar este făcută din laptele măgarilor balcanici din zona râului Zasavica din Serbia de Vest. Pentru a produce un kilogram de brânză este nevoie de 25 de litri din laptele încercatelor animale. Astfel, o jumătate de kilogram se vinde cu 700 de dolari. Această brânză este caracterizată de gustul dulce, asemănător cu cel al alunelor și cu o ușoară tentă sărată, precum cea a parmezanului.

4 Foie Gras

foie gras

Integrat în cele mai scumpe tipuri de burgeri, foie gras-ul poate fi considerat al doilea cel mai scump aliment din bucătăria vestică (alături de caviar). Este preparat ori din ficatul unei rațe ori din cel al unei gâște. Spre deosebire de un ficat obișnuit, cel folosit în prepararea foie gras-ului este dublu ca dimensiuni. Acesta este bogat în grăsimi, fapt ce determină o textură fină a preparatului final. Fois gras-ul are o aromă puternică, unică și poate fi servit crud, deși mulți doresc să îl gătească pentru a-i adăuga alte arome.

3 Trufele albe

trufe albe

Trufele provin dintr-o familie îndepărtată a ascomicetelor. Sunt foarte scumpe, mai ales dacă ne gândim la trufa albă italienească, una care a fost vândută cu 160.000 de dolari pentru 1.51 kilograme. Acestă trufă are un preț crescut din cauza faptului că procesul de cultivare este unul anevoios. Sunt servite în diverse preparate sub forma unor felii subțiri sau rase pe deasupra, ca garnitura. Din aceste trufe se poate prepara și ulei.

2 Șofran

sofran

Fiind cel mai scump condiment din lume, poți cheltui pe el cel puțin 2.000 de dolari. Iar asta depinde de sezon! Prețul exorbitant este susținut de dificultatea procesului de culegere a celor trei stigmate ale florii crocus care sunt necesare producerii condimentului. Acest proces este realizat manual și nu poate fi mecanizat. O singură uncie de șofran se obține din mii de flori. Bucătarii șefi folosesc acest condiment pentru a-și colora preparatele și pentru a le oferi o aromă deosebită.

1 Caviarul Beluga

beluga

Cunoscut drept cel mai extravagant aliment din lume, caviarul (sau icrele de pește) costă mai mult de 5.000 de dolari kilogramul. Printre toate variantele sale, cea mai scumpă și populară este caviarul Beluga. Acest fel de caviar provine de la sturionul de Beluga care poate fi găsit doar în apele Marii Caspice. Acestui pește îi ia mai bine de 20 de ani să se maturizeze și să producă icre. Existând sturioni în nuanțe care variază de la violet la negru, s-a putut observa o diferență calitativă. Cei mai deschiși sunt mult mai scumpi decât restul. Caviarul este de obicei servit singur sau pus pe pâine prăjită, în cantități mici.

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro