preparate portugheze
Foto: solotry23
Travel

12 preparate portugheze reprezentative și delicioase

Când te gândești la feluri de mâncare portugheze, la preparatele portugheze sau la mâncarea portugheză, în general, ce îți vine în primul rând în minte minte? Pe lângă celebrele mici tarte, denumite pastel de nata, poți numi alt preparat fără să stai prea mult pe gânduri? Vom descoperi în cele ce urmează 12 preparate portugheze reprezentative pentru gastronomia acestei frumoase țări.

Mâncarea portugheză și bogata sa gastronomie sunt eclipsate de tradițiile culinare ale vecinilor spanioli, de Italia și Franța. Portughezii adoră mâncarea bună iar gastronomia lor impregnează toate aspectele vieții țării aflate în extremitatea de vest a Bătrânului Continent. În preparatele lor, portughezii pun accent pe pește, carne, ulei de măsline, pâine, roșii, ierburi și condimente.

Mâncarea portugheză se face cu ingrediente simple. Aromele sunt proaspete și bine definite. Iar vinurile locale și băuturile care o acompaniază au o gamă largă. Dacă vrei să știi ce să mănânci în Portugalia, nu rata, așadar, aceste 12 preparate portugheze tradiționale:

1 Cataplana de Marisco

cataplana de marisco
Foto: unileverfoodsolutions.pt

Cu alte cuvinte… cataplana cu fructe de mare. Portugalia are influențe culinare mediteraneene și multe din rețetele populare sunt pe bază de fructe de mare. Bucătăria tradițională e presărată cu pește din Oceanul Atlantic și alte produse din interiorul țării. Cataplana de Marisco este un preparat originar din Algarve numit ca atare datorită vasului special, de cupru, în care se pregătește și care se numește cataplana. Deliciosul preparat conține midii, creveți, bucăți de chorizo marinate cu ceapă, roșii și usturoi.

2 Sardinhas Assadas

sardinhas de assadas
Foto: teleculinaria.pt

Un preparat pregătit pe timp de vară pe întreg teritoriul țării, un „starter” care nu lipsește din niciun meniu portughez: sardine la grătar, asezonate cu sare de mare. Simplu și absolut delicios.

3 Cozido a Portuguesa

Cozido a Portuguesa
Foto: nataliaspb

Cozido a Portuguesa se pregătește, de regulă, pentru cină și nu e nimic mai mult decât o tocăniță cu o varietate de ingrediente care depinde de zona țării în care este făcută. Totuși câteva ingrediente de bază se regăsesc în toate variantele, precum carnea, cârnații și legumele.

4 Arroz de Tamboril

Arroz de Tamboril
Foto: teleculinaria.pt

Un preparat făcut cu pește sau fructe de mare, ingrediente de bază în bucătăria portugheză. Arroz de Tamboril amintește de risotto și conține pește (de obicei, pește-undițar), roșii, piper și usturoi, totul servit cu orez.

5 Acorda

acorda
Foto: Proformabooks

Acorda este o altă mâncare delicioasă, specifică regiunii Alenteio, dar nu numai. De obicei, ingredientele variază în funcție de regiune, dar există câteva ingrediente de bază precum pâine amestecată cu usturoi, coriandru, oțet, ouă poșate și ulei de măsline. În anumite cazuri, în zonele de litoral se pot adăuga și fructe de mare.

6 Peixinhos da Horta

Peixinhos da Horta
Foto: studiof22byricardorocha

Un preparat vegetarian îndrăgit de localnici, o alternativă la bucătăria lor care combină carnea și fructele de mare. Legumele prăjite după ce în prealabil au fost trecute prin făină  sunt aranjate pe farfurie în așa fel încât să ia forma unui pește colorat (numele preparatului se traduce prin „peștișorii din grădină”). Ingredientele tradiționale sunt fasolea verde marinată cu piper.

7 Sopa de Cacao

sopa de cacao
Foto: tasteatlas.com

O opțiune sănătoasă este și sopa de cacao, o supă făcută din carne de câine de mare (o specie de rechin), usturoi, foi de dafin, suc de lămâie, ardei și oțet. Combinația perfectă este cu broa, o pâine din porumb.

8 Feijoada

Feijoada
Foto: mauroholanda

O tocăniță colorată făcută cu fasole, carne de vită și de porc. Este o mâncare grea, dar irezistibilă, un preparat tipic pentru perioadele mai reci. În unele regiuni, carnea e înlocuită cu fructe de mare.

9 Porco Preto

porco preto
Foto: churrasqueirarocha.com

În Portugalia centrală și în Spania se servește de zeci de ani acest preparat din porc afumat, produs local. Delicatesa este făcută din carne de porc iberic, afumată și asezonată cu piper. Carnea de porc se prepară uneori sub forma unor bucăți mici servite cu cartofi prăjiți și salată. O friptură, dar una de top.

10 Bacalhau

bacalhao
Foto: Paolo Vilelha

Codul este aproape nelipsit de la mesele portughezilor, iar de cele mai multe ori acest pește este uscat și sărat, apoi pregătit sub diverse forme, fiind combinat cu o varietate de mâncăruri. Între combinațiile clasice se numără cea cu cartofi prăjiți, ceapă și ouă prăjite.

11 Pasteis de Nata

Pasteis de Nata
Foto: AndresGarciaM

Un produs de patiserie cunoscut, care arată ca o tartă cu ou și budincă și are un gust delicios. Este pufos, un fel de budincă de gălbenuș de ouă, cremă, zahăr și zeamă de lămâie. Se servește la micul dejun sau ca gustare și se acopera cu zahăr pudră sau scorțișoară.

 12 Posta Mirandesa

posta mirandesa
Foto: ico_k-pax

Posta Mirandesa este similară cu friptura chateaubriand, care se face în Franța. Vorbim despre vita organică Mirandesa, ce provine din regiunea Tras-os-Montes. Este făcută pe grătar și asezonată cu ierburi combinate perfect cu cartofi și legume.

Citește și: Top 12 cele mai bune preparate de mâncare thailandeză

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro




Booking.com

TukTuk.ro