Gourmet

18 lucruri pe care nu le știai despre stridii

Mulți le iubesc, destui nu le suportă, puțini sunt cei cărora le rămân indiferente: stridiile, poate cele mai rafinate fructe de mare, o delicatesă despre care, poate, nu știai următoarele lucruri:

*** Stridia este unul dintre puținele ‘animale’ pe care oamenii le mănâncă de vii.

*** Temperatura ideală pentru a mânca stridii este între 4 și 8 grade Celsius.

*** Ostrea edulis este cea mai comună specia de stridii din Europa, care trăiește la adâncimi de circa 50 de metri, agățându-se de stâncile ce mărginesc țărmurile.

*** Francezii servesc stridiile crude, însoțite de oțet de vin alb, marinate anterior cu șalote apoi scurse. Plus un pic de piper, unt și pâine, asortate la șampanie sau, mai degrabă la un Muscadet – vin alb, sec, din regiunea Loirei. Totul, pe pat de gheață.

*** Chinezii adoră háoyóu, un sos cunoscut și sub numele de ”laptele mării”, creat accidental de un chef cantonez, care a lăsat din greșeală un coș cu stridii pe aragaz pentru a descoperi mai târziu că acestea s-au transformat într-un sos delicios. La scurt timp după aceea, în 1888, Lee Kum Kee a fondat o companie care producea sosul la scală industrială, devenind rapid foarte popular în gastronomia asiatică.

*** Există o specie de stridii care a apărut în urmă cu 60 de milioane de ani. Neopycnodonte zibrowii e o stridie gigantică, ce trăiește la adâncimi de cel puțin 350 m și ajunge să măsoare până la 30 cm.

*** Fermele de stridii japoneze reprezintă o tradiție străveche din Țara Soarelui Răsare. În prefectura Hiroshima – producătorul japonez numărul 1 – există ferme de stridii încă din anul 1300, când se foloseau tulpini de bambus îngropată în apă, de care se agățau larvele de stridii, care erau recoltate după doi sau trei ani.

CITEȘTE ȘI
Bunatati din 5 in 10: Desert indian cu morcovi
Stridiile Belon
Stridiile Belon

*** Stridiile Bélon, aflate de regulă în estuarele fluviilor, și numite după o regiune din Bretania (dar, în mod generic, sunt considerate ca fiind ”europene”), au un gust mai delicat decât orice altă specie de stridii, fiind considerate cele mai bune din lume.

*** Stridiile Kelly Galway sunt originare din Irlanda și sunt relativ asemănătoare cu cele din specia Bélen, doar că sunt ceva mai mari. Ele sunt protagonistele festivalului Galway Oyster, cel mai vechi festival din lume dedicat moluștelor, al doilea ca renume în Irlanda, după Saint Patrick.

*** Fermele de stridii reprezintă una dintre cele mai sustenabile metode de producție alimentară din lume, deoarece au un impact minor asupra eco-sistemului și se dezvoltă în mediul marin, natural.

*** Cel mai bun bar de stridii din lume se numește Grand Central Oyster Bar și funcționează încă din 1913 în Central Station, din New York. Aici se servesc peste două milioane de stridii pe an.

*** Specia de stridii Pinctada este mare și necomestibilă. Dar are o mare calitate: produce perle, în mod ocazional.

stridii ferma*** Dacă vrei să mănânci stridii bune în Brazilia, nu alege Rio ci mergi spre sud, pe coasta Florianopolis, acolo unde se găsește specia Santa Catarina, care prezintă puternice accente minerale și vegetale și care se servește cu limetă stoarsă și caipirinha.

*** Stridiile sunt delicioase servite crude dar ele sunt la fel de bune și atunci când sunt preparate, existând numeroase metode prin care se gătesc și se asezonează.

*** Prospețimea unei stridii se recunoaște ușor: dacă stridia nu mai conține multă apă iar carnea se desprinde ușor de cochilie, înseamnă că nu mai e proaspătă. În cazul în care cochilia e deschisă, înseamnă că stridia e moartă și trebuie aruncată.

CITEȘTE ȘI
7 rețete de burgeri cu stil

*** De multe secole se spune că stridia este un adevărat afrodiziac natural. Cu toate acestea, un recent studiu realizat de Sexual Medical Reviews relevă faptul că această reputație nu e deloc susținută. Și totuși…

*** Aparent, elementul responsabil pentru stimularea libidoului, în cazul ingerării de stridii este zincul, care produce testosteron și care se află în componența moluștelor.

*** În anul 1872, în New York se cheltuiau mai mulți bani pe consumul de stridii decât pe orice alte combinații de mâncăruri. Înainte de a deveni Big Apple, New York a fost denumit… Big Oyster.

Tags

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com