despre rom
Foto: bhofack2
Drinks

Ce trebuie să știi despre rom

Mai mult decât ciocolățelele cu același nume și aroma pentru prăjituri, romul este o băutură care fascinează și ne face să ne gândim la vară și exotism. Fie că îl bem ca atare, un rom învechit și cu gust bogat, fie că îl mixăm în long drinks, precum Cuba Libre, sau în cocktailuri sofisticate, romul prelungește vara care tocmai s-a dus.

Dar este și un bun subiect de a începe o conversație la o petrecere. Iar când o începi, trebuie să o poți și susține. Așa că iată ce trebuie să știi despre licoarea aromată provenită din Caraibe:

Numele romului

rom barbados
Foto: ersler

Există mai multe teorii care explică numele băuturii. Una din ele, poate cea mai cunoscută, este cea de proveniență olandeză. În engleză, „rum” este o prescurtare a cuvântului „rummer”, provenit din olandezul „roemer”, datorită așezărilor olandeze din Barbados care au dezvoltat plantații mari de trestie de zahăr. Iar rummer se referă la vasul generos din sticlă din care era savurat romul.

O altă teorie se referă la denumirea latinească pentru zahăr, „saccharum”, din care s-a păstrat în engleză ultima silabă.

Istoria romului

rom ciocolata
Foto: Icorsetti

Primele datări istorice ale romului sunt din 1650, pe când se numea „moartea diavolului” sau „rumbullion”, însă în mai puțin de două decade a devenit „rum” și nu s-a mai schimbat.

În 1655 devenise așa de popular încât făcea parte din rația zilnică oferită de marina britanică oamenilor săi. 230 ml îi reveneau fiecărui marinar în fiecare zi!

În 1664 migrase deja la Nord, unde în New York se deschidea prima distilerie americană.

Producția de rom

Trestia de zahăr este făcută din fibră, zahăr și apă. Apa și sucul de zahăr sunt extrase din trestie și lăsate la fermentat, iar rezultatul este apoi distilat în rom. După această fază, poate fi învechit în rezervoare de inox, unde își păstrează aspectul incolor sau poate ajunge în butoaie de stejar, în care este lăsat câțiva ani, obținându-se culoare aurie. Pentru romurile închise la culoare se folosesc, însă, butoaie de stejar arse.

Tipuri de rom

tipuri de rom

Romul alb, cunoscut și ca incolor, silver (argintiu) sau light, este folosit cel mai adesea în cocktailurile văratice, cu arome fructate.

Romul auriu, ceva mai învechit în butoaie, este cel mai bine folosit în combinația clasică de rom cu cola, adică Cuba Libre.

Romul dark are și o aromă mult mai complexă, motiv pentru care cel mai bine se consumă ca atare, la fel ca un whiskey sau cognac.

Există, însă, și romuri aromate cu mirodenii precum vanilia sau scorțișoara, acestea fiind recomandate mai ales pentru vremea mai rece.

Deși producția principală este în zona Caraibelor, cu cea mai mare distilerie din lume localizată în Puerto Rico, romul mai este produs și în alte părți ale lumii, precum în Mauritius, Guyana sau India, preluând din specificul local și în gustul său.

Romul – bun pentru sănătate

rom
Foto: ersler

Partea cea mai savuroasă a conversației, însă, ar trebui să fie aia în care să spui că romul are și beneficii asupra sănătății, nu doar a stării de bine de pe plajă sau de la petrecere. S-a constatat, probabil că de către cercetătorii britanici, că un consum moderat de rom ajută la creșterea colesterolului bun și la reducerea durerii musculare, iar mixat cu suc de lămâie și miere, ameliorează durerea în gât.

Citește și: Cocktailuri în loc de desert

Tags

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro