Travel

Cele mai bune locuri din Roma pentru a gusta preparate tradiționale

Chris Osburn, scriitor liber profesionist, fotograf, blogger și iubitor de mâncăruri fine, a bătut Roma în lung și-n lat, pentru a descoperi care sunt cele mai bune locuri fără pretenții în care se pot degusta mâncărurile tradiționale ale Italiei.

Muzeele și bisericile din Roma? Ei bine, pentru Chris, ele sunt fiecare în parte, adevărate opere de artă. Dar în momentul în care se află în vacanță în Roma, acestea devin doar simple locuri de vizitat pentru a umple timpul dintre mese. Desigur, el glumește într-o oarecare măsură. Roma chiar este un oraș magnific. Dar Chris susține faptul că nu ar înceta să viziteze orașul nici dacă toate atracțiile turistice ar dispărea. Mâncarea italiană are mereu ceva nou care așteaptă să fie descoperit.

Se știe că o vacanță la Roma are și o parte dihotomică. Panorama, motivul pentru care turiștii, care vin de pe tot globul, trag milioane de cadre (în ultima vreme s-a putut observa o adevărată invazie a selfie stick-urilor în întreg orașul). Oportunitățile nelimitate îți fac cu ochiul la fiecare pas. Putem spune că Roma este raiul bloggerilor. Preparatele locale se află în rapoarte de antiteză cu stilul arhitectural. Pe lângă stilul baroc, opulent, bucătăria italiană se bazează pe ingrediente simple pentru a crea preparate decente, servite în locații clasice.

roma rest

Imaginează-ți că există o biserică grandioasă, plină ochi de comori strânse de la Pax Romana până la Renaștere. Ușa ei supradimensionată face trecerea către strada pietruită. Mergând până la colț, vei putea vedea intrarea unei pizzerii autentice, cochete, cu cuptor cu lemne care coace blaturi de zeci, poate chiar sute de ani. Acesta este modul în care italienii prepară pizza. Tradiția este cuvântul cheie. Nu putem decât să ne bucurăm.

Pizza

Antico Forno Roscioli
Antico Forno Roscioli

În Italia, oamenii obișnuiesc să cumpere felii dreptunghiulare de pizza de la tarabe care vând al metrou, sau să îndoaie felia, formând ca un fel de sendviș pentru a o manca mai ușor al camino (în timp ce merg).

Cele mai bune astfel de felii de pizza se pot găsi la Antico Forno Roscioli (Via dei Chivari, 34). Această pizzerie este candidată la un loc de frunte pe orice listă cu pizzerii din Roma. Roscioli este este amplasată în vecinătatea pizzeriei Campo de’ Fiori (aceasta numărându-se și ea printre pizzeriile „vechi” și „bune” ale orașului). Cuptoarele datează din anul 1824 fiind deja la a treia serie de proprietari.

Chiar dacă te temi de carbohidrați, tot te poți bucura de spectacolul pe care îl oferă prepararea și tăierea pizzei. Fast food de cea mai bună calitate, servit repede și cu stil. Prețul este și el extrem de atractiv, Plătești totul după gramaj.

Cele mai comandate feluri sunt Margherita și Bianca fără sos, cu cârnăciori și brocoli. Dar mai există și multe alte feluri de mâncare: torturi proaspete, paste și specialități locale.

Trapizzino

Trappizzino
Trappizzino

Trappizzino (Via Giovanni Branca, 88) este un local nou apărut pe „scena” fast food-ului italian. Este și nu este o pizzerie adevărată. Numele acestui micuț local este chiar denumirea unicului preparat care se servește. Trapizzino este o pizza conică, bianca, cu un topping suculent. Dacă dorești să iei cina în oraș după o zi plină, poți să încerci linguna in salsa verde trapizzino (trapizzino cu limbă de vițel, fiartă cu sos verde din pătrunjel, ulei de măsline, capere și anșoa). Acest preparat va arăta bine pe platou… asta până va ajunge în burtică. Și ce este mai atractiv la acest trapizzino e prețul. Lingua in salsa verde trapizzino nu costă mai mult de 5 euro. Dacă nu te numeri printre fanii limbii de vițel, poți opta pentru rețete diferite care includ caracatiță în sos roșu, chifteluțe în sos, Parmigiana sau multe alte idei care conțin legume și carne din abundență. Totul acestea merg cu berea italiană.

Alte preparate

Panini poate fi considerat regele sandvișurilor din Roma, însă multă lume este mai impresionată de sandvișurile de la Panepiu Bistrot (Via Florida 21). Experiența sandvișurilor din Italia se poate rezuma în câteva linii mari: sunt ieftine (fiecare sandviș este sub 5 euro), se prepară rapid și este singurul mod de a lua cina care constă într-o baghetă proaspăt scoasă din cuptor umplută cu ce e mai bun. Poți merge pe mâna noastră și să încerci sandvișul nostru preferat (un pic de brânză scamorza, roșii uscate și cicoare roșie).

Panepiu Bistrot
Panepiu Bistrot

Pastele Imperiale

Cele mai bune sunt laboratorio artigianale găsite la splendidul local de la Via del Boschetto (Via del Boschetto, 112 ca să fim mai exacți). Aici se pregătesc paste pentru o masă rapidă sau pentru luat la pachet.

Un turist nu se va sătura niciodată de castanele coapte din Italia – cu atât mai puțin de cele care se găsesc la tarabe în perioadele de sărbătoare. Ele nu sunt scumpe, dar trebuie știut faptul că prețul poate crește cu cât te apropii mai mult de atracțiile orașului sau de zonele de shopping.

Înghețata de la gelaterii

Dar destul cu mâncărurile sărate. Un alt aliment iubit de turiști este înghețata de la gelaterii. Ea poate fi găsită foarte ușor și o poți lua cu tine peste tot. Roma este locul perfect pentru a degusta toate aromele posibile. Exista multe gelaterii de calitate deschise în oraș, dar primele două care ne trec prin minte imediat sunt Don Nino și Grom.

O cupă cu pere și ricotta cu una de fistic de la Gelateria Don Nino este o adevărată încântare a papilelor gustative, mai ales când adaugi un topping de ciocolată și un biscuit. Exista 4 gelaterii Don Nino. Noi am fost doar la cea de lângă Panteon.

Don Nino
Don Nino

Altă înghețată demnă de menționat a fost cea cumpărată de la Grom. Această gelaterie are câteva specialități, printre care se numără și aroma noastră preferată: fiordilatte. Pe lângă aceste specialități, mai poți găsi și arome care se schimbă periodic depinzând de sezon.

Grom
Grom

Grom are 9 magazine deschise în Roma printre care si un mic butic în gară. Astfel te vei putea bucura de o ultimă gustare pe tren, în drum spre aeroport. Aceste gelaterii se află și în afara Italiei.

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro