Travel

Gastronomia din Provence (Franța)

Regiunea franceză Provence este cunoscută pentru peisajele de vis, viața la țară, cu fructele și legumele scăldate în razele soarelui, măsline, trufe, flori și ierburi, mierea din lavandă, vinul rose, berea proaspăt preparată, lichiorurile și alte bunătățuri ce se ”asortează” cu imensele lanuri de floarea soarelui. Iar acestea sunt doar câteva din specialitățile care fac din Provence o destinație culinară de top.

Aerul pitoresc al sătucurilor din Provence
Aerul pitoresc al sătucurilor din Provence

Așa cum știm, Provence se află în sud-estul Franței și se întinde de pe plajele însorite ale Mării Mediterane pe versanții lanțului alpin, în  zonele Marsiliei și Nisei. Deși face parte din Frața de mai bine de 400 de ani, Provence are propriile tradiții și propria… limbă. Fiind aproape de granița cu Italia, influențele italiene nu au întârziat să pătrundă în bucătăria localnicilor. În Provence, plăcerile sunt multe. Peștele și fructele de mare sunt prezente în gastronomia locală, iar pentru un vegetarian, adevărata plăcere este să facă shopping. Brutăriile oferă diferite feluri de pâine făcută în casă, plăcinte savuroase și produse de patiserie.

Foto: Lorraine Daley Wedding Photography

Există magazine cu brânzeturi la fiecare cotitură, care expun varietatea locală a produselor lactate proaspete, ce au cam dispărut din bucătăriile lumii. Fructele și legumele cu arome rar întâlnite în climatele nordice, cresc din abundență în însoritul sud. Uleiurile și oțetul, ierburile și condimentele, mierea… toate frumos ambalate, au întotdeauna o calitate superioară. Zona este recunoscută pentru vinurile sale extrem de bune. La fel și pentru lichiorurile pe care greu le găsești în afara Franței. Terenurile sunt îngrijite corespunzător, iar fiecare nou anotimp este sărbătorit cum se cuvine. Deși metodele tradiționale de producție sunt considerate de nișă în Franța și restul lumii, ele sunt foarte apreciate. Ai citit cumva Un an în Provence, cartea lui Peter Mayle? E momentul să o faci!

Ierburile din Provence

Herbs de Provence

Parfumurile rășinoase ale ierburilor din Provence sunt caracteristice pentru exporturile din această regiune. Maghiranul, cimbrul, rozmarinul și oregano cresc peste tot. Amestecurile colorate de ierburi, sărurile aromate, florile uscate și condimentele sunt disponibile peste tot, iar aceste mixuri sunt prezente în preparatele locale.

O descoperire care fascinantă este piperul sălbatic, care nu crește prin împrejurimile Provence-ului, dar care este importat din Madagascar (fostă colonie franceză).

Lavanda violet intens este recoltată vara pentru a alimenta industriile de parfumerie și producătorii de săpun. În același timp, ea este folosită și pentru a da o culoare specială deserturilor dar și pentru a aroma înghețata, sorbeturile și cremele. Aceste tehnici de colorare au apărut odată cu industrializarea. Din această lavandă se hrănesc și albinele care produc „cea mai elegantă miere”, densă, fină și parfumată.

Berea, vinurile și lichiorurile

Aceste ierburi își croiesc propriul lor drum către alte industrii. Este vorba despre industria băuturilor fine care pot fi găsite în magazinele specializate sau direct la producătorii locali. Există un fel de lichior roz, produs din muguri de cimbru culeși din văile din jurul Provence-ului, foarte apreciat de către împătimiții de băuturi fine.

Iubitorii de bere care vizitează Alpii din această zonă vor descoperi o adevărată comoară în Ubaye. După o pauză de 50 de ani, berea este din nou produsă în munți. Braseria Hautes Vallees se află la o altitudine de 1500 de metri, iar în cadrul ei se prepară o bere specială,  nepasteurizată, nefiltrată, fermentată în sticlă și produsă din ingrediente care nu poluează, împreună cu apa rece din izvoarele montane.

rose

Vinul este produs în Provence de mai bine de 2.600 de ani, făcând din această regiune „casa” celui mai vechi vin al Franței. Vinurile rosé ocupă 90% din piața locală, fiind specifice Provence-ului. În Provence există mai multe soiuri de struguri, datorită diferențelor ce țin de climă, altitudine, soluri, precipitații și floră. Baux de Provence este folosit în producțiile organice. Caracteristica lui e dată de fructele coapte sub razele soarelui puternic și la voia mistralului. Palette este cea mai mică plantație, și totuși aici cresc 95 de soiuri diferite de struguri.

Fructe, legume, ciuperci și trufe

În această regiune, carnea nu a jucat un rol la fel de important ca legumele. Văile Durance și Rhone din Provence sunt două zone extrem de fertile, cunoscute sub denumirea de Grădinile Franței. Aici se cultivă roșii, vinete, ardei, dovlecei, anghinare, ceapă și usturoi. Majoritatea mâncărurilor deosebit de savuroase din Provence sunt preparate în brutării sau găsite la tarabe. Bucățile consistente de plăcintă umplută cu dovlecei și brânză, pizza de patiserie acoperită cu roșii coapte și suculente, clătite fierbinți cu năut coapte în imense tigăi rotunde ar fi doar câteva exemple.

Fructele – fructe de pădure, smochine, pepeni, mere, kaki, citrice – se află în fiecare rețetă de desert. Excesul se pune la conserve. Există gemuri și piureuri de fructe – acestea în toate culorile curcubeului, cu topping din cristale de zahăr.

Trufe de Provence
Trufe de Provence

Trufele cresc și ele foarte bine în această zonă, îndrăgind aceleași tipuri de soluri ca și vița de vie. Mai mult de două treimi din producția de trufe din Franța provine din Provence. Atât trufele Perigord, cât și cele Burgundy cresc în zona dintre Coasta de Azur și Alpi. Dacă vizitezi Provence pe timp de toamnă sau iarnă, poți degusta aceste delicatese fine, deoarece sezonul lor este din noiembrie până în martie. Alte soiuri de ciuperci sălbatice care cresc în peisajul Provence-ului sunt ușor de găsit înainte să se facă frig.

Măslinele, uleiul de măsline și tapenade

tapenadeMăslinele pot fi considerate o caracteristică a bucătăriei locale. Vândute în magazine sau servite ca tapenade (un piure preparat din savuroase măsline negre împreună cu capere, hamsii, usturoi și ulei de măsline).

Uleiul de măsline este și el un important produs regional, deși producătorii din ziua de azi au modificat modul lui de preparare. Cu toate acestea, uleiul din Provence nu se compară cu cele din afara regiunii, prin urmare merită căutat.

Mai sunt încă multe alte lucruri de descoperit. Cuptoarele cu lemne care se găsesc în Alpii locali coc cele mai bune blaturi de pizza și rumenesc diferite cărnuri. Și iubitorii de fructe de mare vor fi fericiți, fapt demonstrat de numeroasele preparate din pește –  bouillbaisse, o tocană de pește servită cu rouille; fructe de mare proaspete, servite pe platouri imense, stropite cu suc de lămâie; salată Nicoise; etc. Brânza de capră este o specialitate care se găsește doar la câțiva kilometri distantă, la producătorii care au o istorie îndelungată în domeniu. Alături de aceștia au început să apară noi generații de producători care vor să inoveze domeniul.

sea food

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro