tipuri de ciuperci
Foto: fotoedu
Food stories

Tipuri de ciuperci și întrebuințările lor

Poate că uneori ți se face poftă de ciuperci și ai vrea să pregătești ceva special, dar care să nu includă clasicele „champignoane” care-ți sar primele în ochi când ajungi la raionul de legume dintr-un supermarket.

Pentru acest lucru, în primul rând ar trebui să știi să identifici tipurile de ciuperci, să le cunoști texturile și gustul și să ai idee cam în ce ar preparate ar putea fi utilizate. În România cresc peste 250 de tipuri de ciuperci comestibile, dar în bucătărie ajung și multe specii străine, care mai de care mai gustoase. Ca să-ți ușurăm misiunea, hai să trecem rapid în revistă 10 tipuri de ciuperci și întrebuințările lor.

1 Ciuperci champignon

Ciuperci champignon
Ciuperci champignon / Foto: Yana Gayvoronskaya

Este cea mai comună ciupercă și cel mai des întâlnită. Champignonul are o textură moale și poate fi mâncată atât crudă cât și preparată. Ciupercile champignon pot fi folosite în supe, salate, pizza, paste, lasagna etc.

2 Ciuperci Portobello

Ciuperci Portobello
Ciuperci Portobello / Foto: jehan99

Ciupercile Portobello sunt mari (pot fi de mărimea palmei), au pălăria plată și sunt foarte „cărnoase” și bogate în arome. Pentru că au o textură densă, se pretează la multe modalități de preparare (pe grătar, fierte, prăjite) și reprezintă o alternativă la carne pentru vegetarieni, având un gust afumat, terestru.

3 Hribi

hribi
Hribi / Foto: Massimo Frascogna

Hribii reprezintă unul dintre cele mai căutate tipuri de ciuperci comestibile, fiind mai greu de găsit proaspeți și mai ușor de cumpărat uscați sau congelați. Aceste ciuperci maro-roșcate au un gust intens, de pădure, și o textură moale.

Dacă-i găsești proaspeți (mânătarca e cea mai cunoscută specie de hribi), nu ezita să-i cumperi! Altfel, ia-i uscați și adaugă-i în supe, stock-uri și sosuri. În gastronomia internațională îi vei întâlni deseori sub numele de porcini.

4 Gălbiori

Gălbiori
Gălbiori / Foto: DoraZett

Aceste ciuperci sălbatice sunt extrem de îndrăgite. Minunata lor culoare galben-aurie și textura fermă și cărnoasă sunt elementele care atrag cel mai mult, dar nu trebuie uitat gustul dulce fructat și aroma de nuci.

Au o formă de trompetă, piciorul având textura netedă. Gălbiorii pot fi sotați și serviți împreună cu orice tip de carne sau pur și simplu preparați într-un sos de smântână.

5 Ciuperci Shiitake

Ciuperci Shiitake
Ciuperci Shiitake / Foto: loooby

Ideale ca formă, ciupercile shiitake au piciorul subțire și pălăria rotundă, care se curbează ușor la margini. Shiitake proaspete au un gust terestru, care se potrivește foarte bine în supe și sosuri, cu mențiunea că, înainte de preparare, picioarele trebuie îndepărtate. Shiitake uscate sunt foarte populare, gustul terestru și lemnos fiind mult mai pregnant în cazul lor.

6 Zbârciogi

Zbârciogi
Zbârciogi / Foto: JitkaUnv

Zbărciogii se mai numesc bureți galbeni și sunt ciuperci foarte căutate de către gurmanzi, având o textură spongioasă și un gust îndrăzneț. Îi recunoști după pălăria conică, asemănătoare cu o căciulă, înaltă, de culoare gălbui-maronie și cu aspect zbârcit, cu alveole.

Cel mai bine se sotează în unt, se prăjesc sau se prepară într-un sos de smântână. Îi găsești între lunile martie-iunie, în păduri de foioase și rășinoase. Nu se consumă niciodată crude, fiindcă pot provoca ușoare intoxicații.

7 Ciuperci Shimeji

Ciuperci Shimeji
Ciuperci Shimeji / Foto: engdaowitchitpunya

Probabil ai văzut în supermarketuri aceste ciuperci mici, albe sau brune, care vin în ciorchini. Se mănâncă preparate, fiind mai puțin amare decât dacă le încerci crude, și se regăsesc în mâncărurile asiatice (îndeosebi în cele japoneze) – la tigaie, în supe și în sosuri.

Sunt recunoscute pentru gustul lor umami (al cincilea gust) și sunt bogate în aminoacizi esențiali, fiind un bun înlocuitor al cărnii.

8 Ciuperci Pleurotus

Ciuperci Pleurotus
Ciuperci Pleurotus / Foto: Dar1930

Pleurotus sunt ciuperci de copac, fiind foarte des cultivate și folosite în gastronomie. Cresc din aprilie până în decembrie, dar unele soiuri cresc și iarna, dacă vremea nu e foarte friguroasă.

Le recunoști după pălăria mare în diametru (poate ajunge până la 15 cm), orizontală și asimetrică, netedă și lucioasă și piciorul scurt. Textura albicioasă este cărnoasă, la început suculentă, cu miros plăcut și gust dulceag, cu valoare alimentară mare. Se pot prepara în diverse moduri – la tigaie, pane, la cuptor, în sos de smântână etc.

9 Crăițe

Crăițe
Crăițe / Foto: Alikaj2582

De culoare galben-portocalie, crăițele (sau bureții domnești, cum mai sunt cunoscute) sunt ciuperci înalte (6-18 cm) și elegante, cu picior cilindric, cu suprafața lucioasă și netedă, care cresc între lunile mai și noiembrie.

Catalogată drept o trufă de calitate superioară, crăița are carnea moale și fragedă, având un gust plăcut care nu se pierde atunci când ciuperca este uscată, ba dimpotrivă, se accentuează. Se pot pregăti în tocănițe, în salate (se consumă și crude), la grătar etc. Atenție: o specie de crăiță (buretele viperei) este extrem de otrăvitoare!

10 Creasta cocoșului

Creasta cocosului
Creasta cocosului / Foto: Bambytalica

Creasta cocoșului e un soi de ciuperci destul de rar, care trebuie consumat doar atunci când ciupercile sunt tinere, în caz contrar având efecte adverse destul de neplăcute. Au o înălțime de 5-20 cm, un diametru de 6-18 cm prezintă multe ramificații cilindrice a căror grosime crește, la la vârf către bază.

Carnea e de culoare albă, fiind viguroasă, elastică și cu un miros specific plăcut și un gust de alune. Creasta cocoșului crește din august până în noiembrie și se poate prepara în supe sau tocane, dar și – o rețetă surprinzătoare – în sos de lapte.

Citește și: Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro