trenduri culinare 2023
Foto: andresr
News

Trendurile culinare ale anului 2023

Suntem în fața unui nou an și, evident, se anunță noi trenduri și în zona culinară. Cu ce ne mai surprind specialiștii și creatorii de trenduri, iată mai jos.

Roboți

roboti gastronomici
Foto: Moley Robotics/Facebook

Inteligența artificială preia conducerea. Oricât de înspăimântător ar suna asta, roboții sunt din ce în ce mai folosiți pentru a simplifica munca oamenilor sau a-i înlocui definitiv, având în vedere criza forței de muncă din domeniu.

Sustenabilitate

De ceva ani deja acest trend se impune peste tot, așa că nu puteam să nu îl menționăm, mai ales că specialiștii susțin că se transformă într-o filosofie de viață la care va trebui mai devreme sau mai târziu să aderăm toți. Asta înseamnă să consumăm mâncare din ingrediente sustenabile (vezi pescuitul sustenabil), să reciclăm, să fim cumpătați și tot așa. Și, apropos de reciclat, 2023 este anul în care în România se va implementa sistemul garanție-retur pentru ambalajele băuturilor (doze de aluminiu, sticle de plastic și de sticlă), adică vom plăti 50 bani în plus la fiecare sticlă cumpărată, pe care îi vom primi înapoi când ducem ambalajul la punctele de colectare din magazine.

Curat și local

Curentul sustenabilității s-ar putea extinde și cu acest trend de local și sănătos, etichete cât mai curate, cu ingrediente crescute în condiții cât mai naturale. Există și un termen pentru cei care vor să mănânce doar local, locavori, se numesc, iar asta înseamnă că folosesc produse doar dintr-o arie de 150 km pătrați. Deci cam gata cu avocado toastul și mimosa de la brunch, doamnelor!

Plant-based

plant based food
Foto: Mariia Sydorenko

Deja știm de „carnea” din plante, burgeri vegetali care sunt făcuți să semene la gust foarte mult cu cei din carne, cârnați și alte produse ce imită carnea. Însă noul trend alimentar pentru vegani (și nu numai, dacă îți surâde așa ceva), îl reprezintă fructele de mare vegetale. Nu, nu ne referim aici neapărat la ridicarea pe val a algelor marine (care sunt de mult considerate un super-aliment), ci la chifteluțele de pește care nu sunt din pește, ci din diverse plante, cu condimente și cine știe ce alte ingrediente ce le fac să aibă gustul marin căutat.

Fără alcool

Trendul băuturilor fără alcool de anul trecut se menține și se extinde dincolo de cocktailuri. Acum e cool să bei și vin fără alcool și alte băuturi „virgine”. Eu, una, aștept ginul fără alcool și sunt convinsă că nu suntem departe de el, din păcate. Revenind, însă, la trenduri, ca să nu stai toată noaptea pe apă plată cu lămâie, poți comanda în 2023 o serie de băuturi, cocktailuri, cu adaosuri de tot felul de substanțe sănătoase, pentru că asta este tendința. Cafeină, ginkgobiloba, l-carnitină, ganoderma, vitamine, etc, toate vor fi pe val în pahare.

Cocktailuri sărate

cocktail sarat
Foto: wmaster890

Dacă totuși vrei să fii un rebel și să bei ceva cu alcool, atunci cocktailurile pe bază de saramură sunt pe val. Și spun pe val pentru că se numesc „costal cocktails”, având ingrediente care seamănă cu apa de mare, deci saramura de la tot felul de murături: de la măsline, de la ardeii în oțet, zeamă de kimchi și tot așa. Iar decorul nu este mai prejos, de la stridii la foiță de aur.

Dar puteți încerca și un guacamole la pahar pentru că avocado începe să devină un ingredient cel puțin interesant în anumite cocktailuri pe care mixologii le pun acum pe bar.

Ingrediente la modă

Năutul este la mare căutare în 2023. Este un ingredient destul de neutru în gust și plin de nutrienți, fără gluten, vegan, o sursă bună de proteine, o cultură benefică pentru pământ și mai este și ieftin pe deasupra. Și să nu uităm de aquafaba, lichidul în care stă năutul de la conservă, care poate fi un substituent vegan foarte bun pentru ouă sau chiar să faci bezele din el.

La fel de populare vor fi în acest an și ciupercile. Sunt peste 10.000 de varietăți comestibile în lume, așa că nu ar strica să vă extindeți puțin orizonturile de la champinion-urile din supermarket și porcini-le din risotto-ul de la restaurant, dacă vreți să fiți în trend.

Lapte de cartofi

Da, da. Gata cu laptele de soia, de migdale sau de mazăre. Acum laptele de cartofi prinde teren, deși deocamdată se găsește doar în Anglia, China și Suedia.

Noi arome

Aromele exotice încep să se răspândească. Dacă de curând a prins teren și în România taro, o rădăcinoasă asiatică mov, pe care o găsiți acum mai ales în bubble tea, s-ar putea în curând să descoperiți și ube, un alt „cartof” mov provenit din Filipine, ceva mai dulce, ce se folosește mult în deserturile din acea țară.

yuzu
Yuzu / Foto: contrail1

Yuzu, prezent până acum doar în deserturi prin piureurile concentrate folosite de cofetari, începe să apară și ca fruct, numai bun de pus în cocktailuri. Este un citric japonez ce seamănă cu o mandarină și are mai curând gust de grapfruit.

Tot din Japonia vine și koji, un aliment fermentat (iar fermentatele sunt pe val în 2023), făcut de obicei din orez sau soia, ce este punctul de pornire pentru miso, și începe să fie tot mai prezent în meniuri.

Dar se pare că și lychee-le proaspete încep să apară prin magazine.

Swicy este un nou cuvânt apărut în vocabularul englez, fiind o prescurtare de la sweet and spicy, o aromă foarte populară ce cucerește lumea prin învăluire, provenind atât din Mexic cât și din Asia.

Butter boards

Au fost cheese-boards, charcuterie boards și acum sunt platourile de unt. Tocătoare pe care este întins unt amestecat cu diverse aromatice și alte ingrediente, garnisit cu bucăți de pâine proaspătă de mai multe feluri, sunt noul trend în materie de petreceri.

Spectacol în farfurii

baked alaska
Baked Alaska / Foto: Langan

Chiar și cu robotizarea de care vorbeam la început, oamenii sunt încântați atunci când au parte de un mic spectacol la masă, așa că trendul gătitului live nu dispare. Guacamole pregătit de ospătar în fața ta, crepes suzette flambate la masă și, mai nou, un desert care a reînviat, Baked Alaska, un desert pe bază de înghețată, cu bezea deasupra, ce este și ea flambată la masă.

Bucătăria anului

Se pare că bucătăria nigeriană este cea care va fi la modă în 2023. Țara se bucură de o varietate mare de preparate datorită sutelor de grupuri etnice care o populează, dar și a pământului mai bogat decât în alte părți ale Africii.

Citește și: Mezli, primul restaurant operat de roboți

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro