mancare stradala
Foto: Aleksandr Vorobev
Travel

7 orașe ale lumii cunoscute pentru mâncarea stradală delicioasă

Gurmanzii călătoresc prin lume în căutare de restaurante cât mai bune și de preparate cât mai spectaculoase. Călătorii gurmanzi știu însă că, uneori, cea mai bună și mai gustoasă mâncare este mâncarea stradală. Fără fițe, adesea degustată la o masă care se clatină sau chiar în picioare, mâncarea stradală este regina neîncoronată a gastronomiei mondiale.

Sunt multe orașele lumii cunososcute pentru mâncarea stradală de excepție – Istanbul, Marrakesh, Bangkok, Hong Kong – , dar în cele ce urmează am făcut o selecție a câtorva dintre cele la care te-ar duce mai puțin gândul atunci când vine vorba despre acest tip de gastronomie. Și, de ce nu?, poți salva această listă ca sugestie pentru viitoarele tale călătorii:

Osaka, Japonia

osaka street food
Mâncare pe strada Dotombori, din Osaka / Foto: gagliardi Photography

Japonia e o țară scumpă, dar care acordă o atenție deosebită calității mâncării. În principiu, un preparat japonez costă mult, dar dacă ajungi în Osaka, vei fi surprins să vezi că prețurile mâncării stradale nu sunt chiar atât de mari. Pentru că aici te vei lovi de câte un local micuț sau o tarabă cu mâncare la aproape fiecare colț, nu degeaba Osaka primind numele de „bucătăria Japoniei”. Sushi, arici de mare, baby octopus și multe alte preparate interesante pot fi cumpărate și degustate pe străzile din Osaka.

Calcutta, India

Phuchka
Ești în Calcutta? Încearcă o Phuchka! / Foto: Cojo

Bine-ai venit pe tărâmul bengali, o comunitate foarte mândră de cultura ei gastronomică. Una dintre principalele caracteristici ale Calcuttei este eterna prezență a vânzătorilor de mâncare stradală, pe care-i întâlnești până și pe cele mai liniștite străzi sau alei. Mâncarea stradală din Calcutta e influențată de țările vecine – China (și Tibet), Pakistam, Myanmar.

Încearcă Phuchka, un preparat condimentat pe care niciun bengali nu-l poate refuza. Churmur, Telebhaja, Jhalmuri – sunt alte favorite picante, dar la fel de bine trebuie să testezi vegetarienele Delhiite Chola Batora, Mumbaikar Pav Bhaji sau South Indian Dosa. Cei care nu sunt vegetarieni și vor mai multe calorii, pot gusta pachețelele cu carne, un Cutlet sau un Chop, Momos și Chowmein. Sunt denumiri care nu spun nimic la prima citire, dar pe care trebuie să le notezi și să le cauți la fața locului.

Xi’an, China

xian china
Mâncare stradală pe Strada Musulmană din Xi’An / Foto: chinatours.com

Dacă mergi pe Drumul Mătăsii către est ajungi în anticul oraș chinezesc Xi’an. Această veche rută comercială a adus nu doar schimburi comerciale ci a contribuit și la dezvoltarea unei bogate culturi gastronomice. În mâncarea din Xian călătorul descoperă un amestec de arome și gusturi din Asia Centrală și Europa de Est. O plimbare pe „Strada Musulmană” e menită să-ți pregătească papilele gustative pentru o fiesta.

Localnicii vând iaurt artizanal, miere, prăjituri cu miere, tofu, frigărui de miel și alte asemenea. Trebuie să le guști preparatele ca să înțelegi cât sunt de diferite de modul în care se fac în alte părți.

Reykjavik, Islanda

reykjavik street food
Preparat ce poate fi degustat în Lax, o zonă cu mult pește i prosecco / Foto: Arnar Halldórsson

Islanda, populară printre turiști pentru gheizerele, vulcanii și cascadele ei, are un as în mânecă. Iar acesta este mâncarea stradală din capitala Reykjavik. Spre deosebire de orașele asiatice, în Reykjavik locurile în care găsești acest tip de gastronomie nu sunt numeroase, însă înainte de a judeca acest lucru trebuie să luăm în considerare mărimea țării și a populației. În ultimii ani, cultura mâncării stradale islandeze a făcut pași uriași, iar tarabele și rulotele vânzătorilor te îmbie pe timp de vară (unele și la jumătatea lui decembrie, în perioada Sărbătorilor) cu preparate surprinzătoare.

Atunci când ajungi la o rulotă cu mâncare stradală, te lingi pe degete. De pildă, Baejarin’s Beztu și-a câștigat renumele vânzând hot dogs și Coca Cola, dar taraba a fost vizitată de personalități marcante, precum Bill Clinton. Amestecul de fructe și burgeri sunt populare și pentru alte exemple de mâncare stradală din oraș. De pildă, Hlemmur Mathöll, inaugurată în 2017, prima hală permanentă cu mâncare din Reykjavik, unde vizitatorii pot cumpăra orice, de la mâncare organică și pește abia capturat la pâine proaspătă, mâncare tradițională islandeză sau din alte țări – Mexic, Vietnam, etc.

Palermo, Italia

sandvis cu splina
Pani ca meusa, sau sandvișul sicilian cu splină / Foto: Paolo Paradiso

Palermo, capitala Siciliei, e un oraș cu spirit italian, dar cu o cultură aparte și cu tradiții culinare proprii. În Palermo, tarabele cu mâncare sunt doldora de caracatițe în ulei. Sandvișurile cu splină, plămâni și brânză sunt și ele nelipsite. Pizza e aproape arsă, dar are un gust demențial. În oraș se organizează o sumedenie de tururi gastronomice pentru gurmanzi. Rezervă unul dintre aceste tururi și experimentează mâncarea stradală siciliană, pentru că e una dintre cele mai bune din Europa.  

Tel Aviv, Israel

sabich
Sabich / Foto: Alleko

Orașul humusului și falafelului e o destinație care nu poate lipsi de pe lista oricărui pasionat de gastronomie. E suficient să te plimbi pe străzile din Tel Aviv și vei avea la orice pas 0 Shakshuka (ouă poșate în sos picant de roșii) sau un Sabich (preparat venit din Iraq în anii 50 – o pită plină cu bucăți de vinete prăjite, roșii proaspete și salată de castraveți, ouă, cartofi fierți și sos amba), asta dacă nu vrei să experimentezi o clasică shawarma, cu paprika, chimion, cuișoare și alte arome. Standurile și tarabele cu mâncare stradală nu te vor lăsa niciodată înfometat în Tel Aviv.

Cartagena, Columbia

Arepas
Arepas, la micul dejun columbian / Foto: Aleaimage

Coloratul oraș cu spirit latino Cartagena este un adevărat punct de atracție pentru cei cu un apetit… aventuros. Vânzătorii de mâncare stradală își expun preparatele în tarabe din lemn, mici chioșcuri și pe grătare mobile. În Cartagena se organizează tururi gastronomice, mulți spunând că aceasta e cea mai bună modalitate prin care poți face cunoștință cu stilul de viață al localnicilor.

Încearcă orice preparat de la micul dejun – Arepas sau deliciosul Bocadillo con quesso. Și nu-ți pune stavilă la cele cu fructe de mare, pentru că, la urma-urmei, vorbim despre un oraș de pe coasta Mării Caraibelor.

Citește și: 12 preparate portugheze reprezentative și delicioase

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro