alimente antistres
Foto: vladeep
Health

Top 10 alimente antistres

Poți avea o viață plină de zen și prin intermediul propriului tău stomac. Pentru a-ți dovedi acest lucru, ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 10 alimente antistres pe care să le introduci în dieta zilnică.

1 Ciocolată

ciocolata neagra

Ciocolata este alimentul antistres prin excelență. Datorită bogăției sale în magneziu, te ajută să lupți împotriva scăderilor de energie și să faci față mai bine situațiilor stresante.

Este de preferat să consumi ciocolată neagră, deoarece cantitatea de magneziu pe care o conține aceasta este de departe superioară: în medie, 112 mg la 100 g. Pentru comparație, ciocolata cu lapte conține 60 mg.

În plus, gustul său dulce face din ciocolată un aliment de alint prin excelență, activând producția de endorfine, hormonul plăcerii.

2 Migdale

migdale

Migdalele sunt bogate în fitosteroli, acizi grași mononesaturați, proteine vegetale, fibre solubile, vitamine și minerale, făcând și ele parte din gama alimentelor antistres. Consumul unei mici cantități de migdale în fiecare zi nu are niciun impact asupra siluetei și îți sporește starea de bine și relaxare, grație unui conținut ridicat de magneziu, la fel ca și ciocolata.

În general, toate fructele cu coajă lemnoasă (nuci de macadamia, alune de pădure etc.) și oleaginoase sunt excelente pentru sănătatea și moralul tău.

3 Bananele

banane

Bananele sunt bogate în magneziu și potasiu. De asemenea, conțin triptofan, un aminoacid cunoscut pentru proprietățile sale relaxante care afectează direct nivelul de serotonină. Serotonina este un mesager chimic al sistemului nervos central implicat în numeroase funcții fiziologice: somn, dispoziție, comportamente alimentare etc. Aceasta este deficitară la persoanele care suferă de depresie sau de anxietate cronică.

O banană consumată zilnic face posibilă reîncărcarea bateriilor, oferind o mai bună confruntare cu capriciile existențiale.

4 Coacăzele negre

coacaze

Coacăzele negre, ca toate alimentele bogate în vitamina C, sunt un aliment natural antistres. Bogate în antioxidanți, ele afectează nivelul de cortizol, care este hormonul stresului. În plus, ele reduc durerile articulare, care pot fi legate de o tensiune în organism.

Coacăzele negre pot fi consumate ca atare, în infuzie, sau sub formă de capsule sau suspensii „băbești”, ca parte a unei soluții de sezon.

5 Smochinele uscate

smochine

Smochinele sunt bogate în antioxidanți și în vitamina B3. Antioxidanții oferă energie și ajută la combaterea bolilor, în timp ce vitamina B3 joacă un rol important pentru neurotransmițători, facilitând sinteza serotoninei.

Bogate în apă și zaharuri, ele pot fi consumate zilnic într-o cantitate moderată și în cadrul unei diete echilibrate. Totuși, nu sunt recomandate persoanelor cu diabet.

6 Ciupercile

ciuperci

Când vorbim despre alimente antistres, știm că ciupercile furnizează vitamine și minerale esențiale. Cantitatea semnificativă de seleniu favorizează schimburile dintre neurotransmițători, permițând combaterea anxietății și a depresiei, care rezultă în mod fiziologic din perturbarea schimburilor dintre neurotransmițători, în special a serotoninei.

Sărace în calorii, ciupercile pot fi introduse în meniul cotidian.

7 Peștii grași

somon

Peștii grași, cum ar fi tonul sau somonul, sunt bogați în acizi grași polinesaturați, inclusiv omega 3.

Omega 3 conferă efecte pozitive asupra compoziției membranelor celulare, precum și asupra multor procese biochimice din organism: reglarea tensiunii arteriale, elasticitatea vaselor, reacții imunitare etc. Favorizând transmiterea impulsurilor nervoase, peștii grași îmbunătățesc astfel echilibrul emoțional.

8 Ouăle

oua

În general, ouăle nu au o reputație prea bună, deoarece se consideră că ele contribuie în mod semnificativ la creșterea colesterolului.

Totuși, dacă sunt consumate în cantități rezonabile, de 2-3 ori pe săptămână, ouăle sunt bune pentru sănătate, contribuind la consolidarea unui moral de oțel, datorită bogăției în vitamina B9. Această vitamină joacă un rol important asupra sistemului nervos.

Alte alimente bogate în vitamina B9 sunt spanacul, broccoli, salatele, germenii de grâu și ficatul de porc.

9 Ceaiurile din plante medicinale

ceai de plante

Ceaiurile din plante sunt remediile bunicilor noastre pentru a calma micile afecțiuni din viața de zi cu zi. Ceaiurile din plante pe bază de mușețel sunt recomandate pentru proprietățile lor calmante. Cele din tei sunt recomandate în cazul tulburărilor nervoase, în timp ce passiflora este un foarte bun anxiolitic natural.

Consumate înainte de culcare, aceste ceaiuri pot oferi o stare de relaxare profundă în timpul somnului, având o influență directă asupra calității acestuia.

10 Ceaiurile verzi

ceai verde

Cu un ritm susținut de consum a cinci căni pe zi, ceaiul verde poate reduce efectele stresului, un studiu recent evidențiind acest fapt. Japonezii care au afirmat că beau mai mult de cinci căni de ceai verde pe zi erau mai puțin stresați decât cei care consumă mai puțin. Rămâne de văzut dacă consumul de ceai verde este o parte inconsecventă a unui stil de viață în care nu există nicio sursă de stres sau dacă acesta reduce efectiv stresul.

În orice caz, bogăția în antioxidanți a ceaiului verde nu poate avea decât efecte benefice asupra organismului și, prin urmare, asupra moralului.

Acestea sunt 10 alimente antistres care, introduse în dieta de zi cu zi, pot contribui în mod semnificativ la obținerea unei stări de relaxare, eliminând din anxietatea cauzată de diverși factori.

Foto: Canva Photos

Citește și: 5 alimente vegane care pot înlocui untul

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro